Pitkäaikainen yhteistyö on saumatonta
Hansel on ollut jo viidentoista vuoden ajan Maanmittauslaitoksen tukena ilmakuvauksen ja laserkeilauksen laite- ja palveluhankintojen kilpailutuksissa. Yhdessä tehdään peruspaikkatietopalvelujen tarpeisiin kuutta eri kilpailutusta, jotka toistuvat muutaman vuoden sykleissä. Yhteisiä projekteja osuu melkeinpä joka vuodelle, ja välillä työpöydällä on useampikin yhteinen kilpailutus samaan aikaan.
Kartastopäällikkö Juha Kareinen ja johtava asiantuntija Lauri Markelin kertovat, että Hanselin johtava konsultti Annika Hämäläinen ja johtava juristi Jukka-Pekka Salmela ovat jo tulleet niin tutuiksi, että he tuntuvat oikeastaan vain eri yksikössä työskenteleviltä kollegoilta. Maanmittauslaitoksella on oma hankintatiimi, jota on vuosien varrella vahvistettu, mutta siitä huolimatta Hanselin apu on kilpailutusprojekteissa edelleen välttämätöntä.
”Olemme tehneet selkeän linjanvedon, että omat ihmisemme vastaavat hankinnan kohteesta ja spekseistä, ja hanselilaiset tuovat projekteihin kilpailuttamis- ja sopimusosaamisen. Toki vuosien varrella myös substanssi on tullut Annikalle ja Jukka-Pekalle niin tutuksi, että se sujuvoittaa tekemistä entisestään”, Juha Kareinen kuvailee.
Lauri kertoo esimerkkinä, että vaikkapa tarjoajilta tuleviin kysymyksiin löytyy hanselilaisiltakin välittömästi vastaukset.
Juha ja Lauri työskentelevät yksikössä, jonka tehtävänä on tuottaa ilma- ja laserkeilausaineistoja. Niiden tuottamiseen tarvittavat hankinnat ovat strategisesti erittäin tärkeitä, ja niitä hyödyntävät KALLIO-nimisen yhteistyöelimen kautta useat virastot, mikä lisää hankintojen vaikuttavuutta. Ilmakuva- ja laseraineistoa hyödynnetään moneen – esimerkiksi maataloustukien valvontaan, metsä- ja puustoinventointiin sekä tulvakartoitukseen. Lisäksi aineistot ovat avoimena datana kaikkien saatavilla.
Kilpailutus kilpailutukselta paremmin
Kilpailutusten kohteena on ollut ilmakuvauskameroita ja laserkeilaimia tai näiden käyttöön liittyviä palveluita, kuten vuokra- tai oman lentokoneen lentämistä, huoltoa ja ylläpitoa. Sekä kyseisten tuotteiden että palveluiden markkina on Euroopan tasollakin erittäin suppea, mikä vaatii erityistä kilpailuttamisosaamista, jotta tarjouksia saadaan. Sinänsä Suomella on tiettyjä erityispiirteitä, jotka lisäävät palveluntarjoajien kiinnostusta: kun Euroopassa kuvauksia tehdään keväällä, on meillä paras ajankohta kesä. Näin arvokkaat välineet saadaan tehokkaasti käyttöön.
Maanmittauslaitos ja Hansel ovat tehneet yhdessä jo parikymmentä kilpailutusprojektia, ja kokemukset ovat olleet hyviä: tarjouksia on tullut aina useampia, säästöä on saatu aikaan, eikä sopimuskaudellakaan ole ilmennyt suurempia haasteita.
”Ainahan se vähän jännittää, miten esimerkiksi tarpeen riittävän yksityiskohtaisessa kuvaamisessa ja laatupisteytyksessä onnistutaan. Yhdessä tekemissämme projekteissa tulee kuitenkin vahvasti tunne siitä, että tulossa on oikein hieno ja toimiva kilpailutus”, Lauri pohtii.
Se, että Hanselin asiantuntijat tekevät monenlaisia kilpailutuksia, on maanmittauslaitoslaisten mielestä suuri etu. He kertovat, että Annika ja Jukka-Pekka ovat osanneet tarjota kilpailutuksiin paljon uusia ajatuksia, jos omat toimintatavat ovat meinanneet jumiutua.
”Yksi pitkäaikaisen yhteistyön hyvä puoli on se, että materiaaleja on helppo kehittää kilpailutus kilpailutukselta yhä paremmiksi, kun toista ymmärtää jo puolesta sanasta. Sellaistahan tämä on, että aina löytyy kehitettävää, vaikka kuinka tuntuisi, että nyt meillä on parhaat laput ikinä”, Juha naurahtaa ja jatkaa:
”Vaikka kilpailutukset eivät ihan sitä lempipuuhaa olekaan, niin tauon jälkeen aina oikein odotan, että päästään taas tekemään yhteistyötä.”
Sinua voi myös kiinnostaa
Seinäjoen hankintamatka: pienin askelin eteenpäin
Seinäjoella hankinnat nähdään strategisena mahdollisuutena.
Hanselin hankintaosaamista arvostettiin rescEU-hankkeissa
RescEU-valmiusvarastot ovat EU:n rahoittamia yhteisiä strategisia reservejä.
Kohti erinomaista palvelukokemusta
Asiakas- ja toimittajatyytyväisyyttä seurataan Hanselissa säännöllisesti.